De uitdaging: beveiligingsdashboards om op te sturen
Organisaties willen steeds meer “in control” komen, ook ten aanzien van de beveiliging van de locaties. Een manier daarvoor is het sturen op informatie. De uitdaging is om inzicht te krijgen. Die uitdaging wordt nog groter als een organisatie over meer (of veel) locaties beschikt. Een manier om “in control” komen is het werken met beveiligingsdashboards. Maar om tot dashboards te komen zijn een aantal stappen nodig.
Informatie om op te sturen en om op beveiligingsdashboards weer te geven
Om beveiligingsdashboards te kunnen, wordt bepaald welke informatie nodig is en op welke normen gestuurd wordt. De normen zijn de prestatie indicatoren die minimaal inzichtelijk moeten zijn. Deze vormen het uitgangspunt voor het dashboard waarop uiteraard ook andere relevante informatie kan worden opgenomen.
Iedere locatie een risico analyse
Iedere locatie een beveiligingsadvies
Alle maatregelen geïmplementeerd
Alle risico’s formeel geaccepteerd
Iedere locatie een beveiligingsplan
Voor iedere locatie is een risico analyse uitgevoerd. Daarbij zijn de attractiviteit (kans) en het belang (impact) voor alle realistische dreigingen ingeschat.
De maatregelen wordt vastgelegd in een beveiligingsadvies per locatie. Eventuele afwijkingen van de standaard, dienen onderbouwd te worden.
Alle maatregelen zijn geïmplementeerd, worden onderhouden, periodiek geëvalueerd en waar nodig bijgesteld zodat de werking gegarandeerd is.
Risicoacceptaties dienen inzichtelijk te zijn en periodiek opnieuw te worden vastgesteld. Eén en ander afhankelijk van de hoogte van de (rest)risico’s.
- Risico analyse
- Beveiligingsadvies
- Bestaande situatie
- Verbeterpunten
- Risicoacceptaties
- Plattegronden
“In control” komen door gestructureerd stappen te zetten
Inzicht krijgen met een beveiligingsdashboard per locatie
Om informatie te krijgen waarop gestuurd kan worden, is inzicht in de beveiliging en de status daarvan per locatie nodig. De informatie die verzameld wordt geeft niet alleen aan hoe de beveiliging op locatie ervoor staat maar draagt ook bij aan het dashboard waarop de beveiliging van de hele organisatie wordt weergegeven.
Risico analyse per locatie
Beveiligingsadvies per locatie
Bestaande maatregelen
Risicoacceptaties en verbeteringen
Beveiligingsplan per locatie
In een risico analyse per locatie liggen de realistische dreigingen vast inclusief hoe hoog ze worden geschat. Eén en ander op basis van een dreigingsprofiel.
Op basis van een programma van eisen bepaalt de hoogte van de risico’s de combinatie en zwaarte van maatregelen. Dit vormt het beveiligingsadvies.
De bestaande maatregelen worden in kaart gebracht. Het verschil met het advies geeft inzicht in de potentiële (rest)risico’s en verbeteringen.
Niet alle maatregelen en verbeteringen hoeven of kunnen worden doorgevoerd, daar waar dat het geval is, worden (rest)risico’s geaccepteerd.
Alle voor beveiliging relevante en meest actuele informatie vastgelegd in een beveiligingsplan per locatie (het geheel vormt de security file).
Met de informatie die verzameld is, kunnen dashboards gemaakt worden
Beveiligingsdashboard
Met beveiligingsdashboard ontstaat voor iedere locatie, ieder type gebouw en voor de beveiliging van de organisatie als geheel inzicht. Zo wordt duidelijk wat er al goed geregeld is en waar nog bijsturing nodig is. Zo komt een organisatie steeds meer “in control”. Ook op het gebied van de beveiliging van locaties.
Per locatie
Voor de hele organisatie
Meer informatie of een demo aanvragen?
Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op