Beveiligingsbeleid
Beleid geeft richting. Het beveiligingsbeleid heeft als doel het realiseren van gewenste bescherming van de organisatie op de langere termijn.
Beveiligingsbeleid geeft richting aan het beschermen van de belangen van de organisatie en haar stakeholders tegen beveiligingsrisico’s. Realisatie van beleid vindt plaats door middel van concrete plannen. In die plannen worden haalbare doelen, middelen en een tijdpad in onderlinge samenhang beschreven. Plannen waar wij over spreken zijn gericht op de inrichting van de beveiliging. Het beveiligingsbeleid vormt daarbij het middel waarin de uitgangspunten zijn vastgelegd.
Met een beveiligingsbeleid maakt de organisatie duidelijk dat ze haar verantwoordelijkheid neemt. Ook geeft het houvast aan de betrokkenen om de organisatie zo goed mogelijk te kunnen beschermen tegen die risico’s die er zijn. Op deze wijze vindt de verrichting van de beveiliging op ieder moment gestructureerd plaats zodat de organisatie minder gedreven wordt door incidenten en ad-hoc activiteiten.
“Beveiligingsbeleid is geen papieren tijger dat je eenmalig opstelt en nooit meer uit de kast haalt. Beveiligingsbeleid is de concrete kapstok waarmee duidelijk wordt op welke wijze we invulling geven aan de beveiliging binnen de organisatie.”
Wanneer heb je het nodig?
Wat levert het je op?
Beleid maakt ondubbelzinnig duidelijk waar de organisatie voor staat, zowel intern als naar al haar stakeholders. Dat is de basis om de onderkende risico’s op een gestructureerde en verantwoorde manier aan te pakken en daar verantwoording over af te kunnen leggen.
Op basis van het beleid wordt duidelijk welke kennis, kunde, capaciteit en middelen nodig zijn om het beveiligingsbeleid te realiseren. Beveiligingsbeleid wordt door de leiding van een organisatie vastgesteld en vereist periodieke evaluatie. Veel van de context van een organisatie is immers continu in beweging binnen en buiten de invloedssfeer van de organisatie. Dit vergt, waar nodig, een periodieke bijstelling van het beleid zodat het een blijvende bijdrage levert aan het planmatig beheersbaar maken en houden van de risico’s die er zijn.
Weten hoe wij op een gestructureerde manier van richting via inrichting tot de verrichting van beveiliging komen?
Beveiligingsbeleid laten beoordelen of hulp nodig bij het opstellen?
Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op